OBS! Denne siden er en del av et "frameset", klikk her, evt. på bølgen for å få med alt

Til hovedsiden Kartknapp BILDEKNAPP Historieknapp Infoknapp Dykkeknapp

D/S SCHWALBE

Lasteskip
REDERI :   DAMPFSHIFFSG. ARGO  
NASJONALITET:   TYSK  
HJEMMEHAVN :   Bremen

TEKNISKE DATA

DIMENSJONER:
LENGDE :   235   fot  
BREDDE :   31   fot  
DYPG. :   18   fot  
Mannskap   ?      
 
DEPLASEMENT:
BRT :   1178  
NRT :   760  
TDW :   1270  
       
MASKIN:
TYPE   Triple exp.      
EFFEKT :   135   NHK  

 

HISTORIE

SCHWALBE ble bygget ved det tyske verftet Bremer Vulkan i 1898, og var da det første store dampskipet som ble bygget der.

FORLIS

Den siste turen var SCWALBE på vei fra Tyskland til Ålesund med div stykkgods bl.a. :sement, salt, fat med olje. 19161202 ble de pårent av et annet skip som het TIMANDRA da de passerte Salhus. Schwalbe fløt etter kollisjonen, og det ble forsøkt å fortøye henne til en kai i nærheten av der broa er nå. Forsøket mislyktes, før man fikk kontroll med lekkasjen sleit fortøyningene og hun sank nesten midt i sundet. En av fortøyningswirene skar seg inn i et av husene ved kaien og holdt på å dele det i to.Kilde Haugesunds Avis 03/02 1916

TILSTAND NÅ

LIGGER PÅ BABORD SidE, BAUGEN NORDOVER, SKROGET ER NESTEN HELT, MEN STERKT OPPTÆRT AV RUST, DEKK OG OVERBYGG ER BORTE. En del utstyr (maskin etc.) er fortsatt skrudd fast inne i skroget, og ingen kan si når de løsner og detter ned i hodene på uforsiktige dykkere.

Dybder mellom 20 og 30m.

DYKKING

Rimelig lett å finne, lite, oversiktlig vrak men vær oppmerksom på sterk strøm, se tidevannstabeller før dykking. Strømmen pleier å snu ca 3 timer forskjøvet i forhold til flo/fjære, litt avhengig av vær og vind. Husk at dette er den smaleste delen av skipsleia, det er ikke behagelig å ha fri oppstigning her når Flaggruten dundrer forbi med 20 knops fart.