Til hovedsiden Kartknapp BILDEKNAPP Historieknapp Infoknapp Dykkeknapp

OBS! Denne siden er en del av et "frameset", klikk her, evt. på bølgen for å få med alt

D/S VESTRA

Lasteskip       ALIAS:
REDERI   RICH.JANSEN   1904 NORMA
NASJONALITET:   NORSK   1919 ØRNEFJELL
HJEMMEHAVN:   HAUGESUND 1928 RISØR

TEKNISKE DATA

DIMENSJONER:
LENGDE :   244   fot  
BREDDE :   37   fot  
DYPG. :   16   fot  
Mannskap   ?      
 
DEPLASEMENT:
BRT :   1422  
NRT :   855  
TDW :   2300  
       
MASKIN:
TYPE   Triple exp.(Kon.Mij. "De Schelde")      
EFFEKT :   163   NHK  

 

HISTORIE:

Bygget ved Scheepswerf v. Jan Smit Cz., Alblasserdam, Levert i mai 1904 som "Norma" til C. Bech, Tvedestrand. . Hadde flere navn for ymse rederier før hun ble kjøpt til Haugesund august 1936 som "Risør" fra. Prebensen & Blakstad, Risør, for kr. 130.000 av Rich. Jansen. Omdøpt til. "Vestra" og reg. på A/S Vestra. Under krigen seilte hun for tyskerne, med norsk mannskap, men tyske soldater som bemannet antiluftskyts og passet på at ikke kursen ble lagt for mye vestover.

FORLIS

Vestra lå oppankret på reia i Haugesund på vei fra Nordmøre til Sauda med en last kalkstein da hun ble angrepet av Beaufightere fra den såkalte Strike Wing ( Squadron 235, 248 og 404) . Etter flere treffere med maskinkanonild og muligens raketter sank Vestra. Mannskapet var under dekk og hadde "3-kaffe" og fikk dermed ikke løsnet skudd mot flyene.Den tyske Eckenheim fikk også skader og måtte landsettes med akterenden ved Haugesund Verft. Den ble siden reparert men strandet ved Farsund i 1945..

TILSTAND NÅ

Står på kjølen på sand/grusbunn. Baugen mot nord. Husene er rast sammen, noen av restene er ramla ned i maskinrommet. Ellers er skroget nesten intakt, men mye skade er gjort i løpet av de siste årene på grunn av at ABB Haugesund har oljerigger inne til reparasjon. Kjetting og wire fra disse riggene ligger ofte og gnager på vraket. For et par år siden oppdaget vi et nytt stort hull i hekken.

Dybder mellom 40 og 51m.

DYKKING

Rimelig lett å finne, hvis man har båt med ekkolodd. Bortsett fra et par små detaljer, (midt i skipsleia, forholdsvis dypt avogtil er det ganske sterk strøm, ikke mulig å følge bunnen opp hvis man mister retningen) er det et greit, oversiktlig vrak å dykke på. En påske vi var der med noen danske dykkevenner fra Aqua Quick, ble vi praia av politiet i havnevesenets båt. De hadde fått beskjed av vakta på ABB at det foregikk noe veldig skummelt utpå der! Vi måtte gi navn og adresse, forklare om ulykkesberedskap etc., og de sto på kaien og ventet til siste pulje var kommet opp av vannet! Egentlig var det ganske heldig at de kom den dagen, for våre danske venner hadde dykket der flere ganger den uka uten flagg og uten kjentmann.

Ring vakta på ABB før dykking, avogtil har de rigger etc. ankret opp i nærheten som gjør dykking risikabel.

Dette skulle vært et bilde av Vestra Neste bilde Forrige bilde Fotografi fra "Våre gamle skip"