OBS! Denne siden er en del av et "frameset", klikk her, evt. på bølgen for å få med alt

D/S ANNA SOFIE

 

Kartknapp BILDEKNAPP Historieknapp Infoknapp Dykkeknapp

 

 

 

Lasteskip       ALIAS:
REDERI:   NILS RØGENÆS   1919 WAR COVE
NASJONALITET:   NORSK  
HJEMMEHAVN :   HAUGESUND

 

 

 

TEKNISKE DATA

DIMENSJONER:
LENGDE :   331   fot  
BREDDE :   47   fot  
DYPG. :   23   fot  
Mannskap   ?      
 
DEPLASEMENT:
BRT :   3100  
NRT :   1852  
TDW :   5150  
       
MASKIN:
TYPE   Triple exp.(N.East. Mar. Eng.)      
EFFEKT :   ?   NHK  

 

HISTORIE

D/S ANNA SOFIE ble bygget av Tyne Iron Shipbuilding Co. Ltd, Newcastle, som "War Cove". Levert i juni 1919 til den engelske handelsmarinen(The Shipping Controller, London). . . Seinere samme år ble hun kjøpt av D/S A/S Theologos (N. Røgenæs), som omdøpte henne til "Anna Sofie". Seilte for tyskerne under krigen, og ble utstyrt med antiluftskyts på bakk og poop. Lå og lastet svovelkis i Sagvåg 05.07.1940da gruvene ble angrepet av britiske bombefly. 5 av mannskapet omkom og A. S. ble sterkt skadet. Ført til Haugesund for lossing. Senket 03.08. i Risøyvågen ved HMV under et nytt bombeangrep. Hevet og reparert ved Rosenberg mek. og satt i fart igjen

FORLIS

23 Februar 1944:

Anna Sofie var på vei sørover fra Thamshavn til Emden lastet med svovelkis (andre kilder sier jernmalm fra Narvik, dette må sjekkes, det som er i lasterommene ligner mer på jernmalm)da de fikk rorklikk og gikk på Trollholmen vest for Vibrandsøy. Sank en drøy time seinere litt lenger nordvest i sundet. Hele mannskapet reddet seg i livbåtene. Det har vært spekulasjoner om sabotasje, men de blir benektet av mannskapet. En mer sansynlig teori, er at en koblingssplint på rormaskinen ristet løs på grunn av sjokkbølger fra synkeminer som ble sluppet av eskortefartøyene da konvoien var på vei over sletta.

Meldingen i Haugesundspressen var rimelig kortfattet

TILSTAND NÅ

Vraket ligger på babord side (90 grader slagside!) med baugen sørover. Bortsett fra treverket er overbygningene og skrog hele.

Dybder mellom 37 og 52m.

 

DYKKING

Rimelig lett å finne, men hun ligger nesten midt i skipsleia, forholdsvis dypt, avogtil er det ganske sterk strøm, men bortsett fra det er det et greit, oversiktlig vrak å dykke på.

Dette skulle vært et bilde av Anna Sofie Til Anna Sofie bilde 2 Til Anna Sofie bilde 2

Fotografi fra "Våre gamle skip"